Spice up your barbecue

Tips, tricks & more

Vlees bakken is één ding. Het ook nog eens smaak geven of de smaak net versterken, is een ander paar mouwen. Omdat het aanbod eindeloos is, selecteerder wij enkele kruiden en aroma's die niet misstaan bij jouw barbecuekit. De ideale basis voor een geslaagde avond.

Ons barbecuehoekje in het afhaalpunt al opgemerkt? Neen? 

Dan moet je zeker eens een kijkje nemen. Het loont erg de moeite! Je vindt er onder andere een speciale selectie kruiden en aroma's. Met die laatste kun je bijvoorbeeld je gebakken stukje vlees wat cachet meegeven. Zo zorgen rookkruiden, rookmot en vuurkruiden elk up hun eigen manier voor een extra toets. 

Maar er is méér dan kruiden en arom's alleen te vinden. Zo bieden we er tal van accessoires, hulpmiddelen en verwamte topproducten aan. Denk maar aan extra lange lucifers, een kernthermometer, natuurlijke aanmaakblokjes, een superieur tomatensausje of een fijne selectie barbecuesauzen. Bovendien vind je er ook enkele handige baktips, zodat ons lekker stukje vlees op de correcte manier op jouw bord belandt. Kom dus gerust langs voor tips en advies!

 

3x raak! VUURKRUIDEN

Onze grillkruiden ijn de ideale afkruiding voor jouw favoriete stukje vlees!

3x raak: KRUIDENZOUT

Dit gearomatiseerd kruidenzout gaat perfect bij varkensvlees.

3x raak: SMOKED CURRY

Geef je stukje gevogelte een lichte Oosterse hint met deze smoked curry

Baktips voor een geslaagd resultaat!

Voorbereiding is alles:

- Haal het vlees een 20 tal minuutjes op voorhand uit de koelkast.

- Laat de pan altijd goed heet worden. Dit zorgt ervoor dat het vlees echt goed dichtgeschroeid wordt en de vleessappen mooi blijven zitten.

- Draai het vlees na het bakken nog een laatste keer om en laat het op een warm plaatsje rusten in aluminiumfolie, ongeveer even lang als de baktijd. De vleessappen zullen nu door het vlees zakken, waardoor de steak mooi sappig en toch gaar blijft.

- Grotere stukken vlees (entrecôte, côte à l'os, zijkantje, ....) kun je het alvorens te bakkene en 40 tal minuutjes in de oven steken op 40°C.

- De echte baktijd is in zekere mate ook afhankelijk van de dikte van het vlees.

De juiste bakwijze:

- Eens de pan of grill goed heet is, hangt de gaartijd af van welke bakwijze je wil. Voor bleu (rare) mag je rekening houden met ongeveer 1 minuut aan elke zijde. 

Saignant (medium-rare) wordt dan ongeveer 1.5 minuut, à point (medium) 2.5 minuten en bien cuit (well done) 4 minuten. Don't do the last one!

- Bij een rosbief is het net iets makkelijker. Schroei het stuk mooi dicht langs beide kanten en stop het in een voorverwarmde oven van 180°C. Je mag, afhankelijk van de bakwijze die je voor ogen ehbt, rekenen op zo'n 20 à 30 minuutjes per kilogram. 

- Probeer tijdens het bakken ook regelmatig het vlees eens te arroseren. Daarbij schep je het braadvocht opnieuw over het vlees zodat het niet uitdroogt.

De kernthermometer

Wie een kernthermometer in huis heeft, kan zijn bakwijze nog preciezer bepalen. Let hierbij wel op dat je je thermometer goed tot in de kern van het vlees steekt en kies daarbij het diktste gedeelte uit. Zorg ook dat je met je pen geen beenderen of graten raakt, want daar stijgt de temperatuur sneller.

Rundsvlees
Bleu (rare): 48 à 50°C
Saignant (medium-rare): 51 à 53°C
A point (medium) 57 à 60 °C
Bien cuit (well done): + 63°C

Varkensvlees
Minimum 58°C
Pulled pork (varkensnek of -schouder) 85°C

Lamsvlees:
Lamskroontje: ongeveer 60°C. Dan is het vlees mooi rosé, Hoger is zonde van je vlees

Kip
Tussen 70 en 72°C. Zorg er bij het bereiden van een hele kip of kalkoen wel voor dat je de kernthermometer in het dikste vleesgedeelte steekt.

Vette vissoorten:(tonijn, zalm,...)
50°C

Witvis: (kabeljauw,...):
58°C

 

Het belang van goede kolen

Kwalitatieve kolen zijn essentieel voor een kwalitatieve barbecuepartij.
Je wil immers niet dat ze of te snel uitgebrand of te hevig zijn, of eerder te traag op gang komen. Iedere soort van barbecuetoestel of manier van bereiden vraagt daarom een beetje zijn eigen soort kolen. Zo zijn bepaalde kolen beter voor slow cooking, terwijl andere zorgen voor een hogere temperatuur. Vraag ons gerust naar onze tips en aanraders.
Momenteel kun je bij ons de volgende soorten vinden:

Briketten:
Komen iets trager op gang, maar blijven heel lang warmte geven.

Losse houtskool:
Makkelijk om aan te steken, zeer snel een hoge temperatuur, maar wel relatief snel opgebrand.

Houtskool restaurantkwaliteit:
Mooie mengeling grote en kleinere stukken en zeer makkelijk om aan te steken. Deze kolen blijven lang warmte geven, waardoor ze uiterst geschikt zijn voor alle kamado's (type Big Green Egg, Yakinuki,...°

TIP:
Combineer bij een open barbecue briketten met losse houtskool voor de ideale combinatie.