Duroc de Roulers uitleg

maart 2018

Het idee en de start van de selectie van varkens en voeding kwam tot stand begin 2017.

Mijn zus en ik wilden hun eigen weg inslaan voor dit nieuwe varkensras. Met de hulp van onze ouders, Ludo & Griet Sentobin die al meer dan 30 jaar op een verantwoorde manier varkens kweken, hebben we in Hooglede (groot-Roeselare) de ideale locatie voor dit project. Er werd een stal vrijgemaakt, gerenoveerd en aangepast om de varkens op de juiste manier te kweken.

De voeding wordt gemaakt met granen van de akkers rond de hoeve en bewerkt   door Wouter Grymonprez van  voeders Ostyn te Roeselare die mee in het onderzoek naar de juiste voeding heeft gezocht.

Met kwaliteit als prioriteit hebben we in de manier van “opvoeden” de klok wat teruggedraaid.

De varkens lopen losser, spelen en eten in het stro zoals vroeger en krijgen een aangepaste voeding.

In het menu vinden we de “oude granen” terug zoals gerst, haver en mais aangevuld met de nieuwere trends zoals spelt, blauwe bessen & lijnzaad (omega 3).

Deze samengestelde variatie is er gekomen zodat de vleeskwaliteit met grote stappen verbeterd, de blauwe bessen zijn als natuurlijke antioxidanten voor een mooiere roze/rode doorkleuring en sappiger vlees (minder vochtverlies), terwijl spelt en lijnzaad voor voller vlees zorgen. De “oudere graansoorten” zoals gerst, haver en mais zorgen voor een goede basis maar ook voor witter, smakelijker en zachter vet.

 

 

Duroc de Roulers

Duroc de Roulers varkens zijn een kruising tussen het pure Duroc-ras (beer/vaderdier)  en de Deense moederdieren die op zich bestaan uit de kruising van de 3 meest voorkomende rassen in Denemarken (Deens landras, Deense Yorkshire & Deense Duroc).Dit totaalplaatje met van ieder ras hun voordelen is  aangepast aan de consument van vandaag die graag eerlijk, smaakvol & verantwoord  vlees wil eten.

Duroc de Roulers 100%

Deze raszuivere Duroc (volledig bruin/rood) heeft alle voordelen van de gewone Duroc de Roulers maar nog meer positieve uitgesproken eigenschappen van het eeuwenoude zuivere Duroc-ras.

Deze varkens zijn iets donkerder in vlees en hebben meer intramusculair vet (gemarmerd) . Dit intramusculair vet smelt tijdens de bereiding mooi langzaam weg en heeft veel smaakvoller, zachter en meer uitgesproken vlees.

In de winkel zullen we het jaar rond enkel en alleen maar Duroc de Roulers verkopen, maar om de zoveel tijd zullen we 1 lichting van het zuivere ras hebben. Dit is voor de echte vleesliefhebbers en zullen op vooraf aangekondigde datums beschikbaar zijn.

Foodies, bij deze zijn jullie gewaarschuwd!