Koop lokaal

Dejonghe salads / Fresh salads

Onze eerste slateler is een expert als het op salanova aankomt. Bij Dejonghe Salads uit Westrozebeke combineren ze deze heerlijk zachte botersla in groen en rood met jonge, fijne Frisée krulandijvie uit de eigen streek. Vooral hun mooie bladvormen, uitstekende smaak en lange houdbaarheid trokken hun aandacht. De ideale kant-en-klaaroplossing voor slaatjes of als bijgerecht bij een mals stukje vlees. Dejonghe Salads is een familiebedrijf van de puurste soort. Tewijl vader Lieven en moeder Bea zich al meer dan dertig jaar focussen op het kweken en oogsten van de verschillende slagewassen, nemen Olivier en echtgenote Ine de verwerking voor hun rekening. Zo heeft elk zijn eigen taak en wordt de kwaliteit geoptimaliseerd en maximaal gegarandeerd. Wist je trouwens dat de salades van Dejonghe Salads ook zijn opgenomen als 100% West-Vlaams Hoeve- en Streekproduct? Kan ook moeilijk anders, want dit lokaal gekweekt product wordt met zoveel liefde verzorgd dat dit de smaak alleen maar ten goede kan komen.

 

Bij Fresh Salads uit Hooglede hebben ze een neus voor innovatie. Twintig jaar geleden al werd door hen de overstap gemaakt van lange veldsla naar rucola en babyleafsoorten. Gino en Isabelle namen tien jaar geleden het bedrijf van Gino’s ouders over. “We waren bij de eersten in onze streek om te werken met rucola en babyleaf. Door de toenemende vraag werd sterk geïnvesteerd in onder andere een gloednieuwe oogstmachine, een industriële waslijn, zaaimachines en centrifuges.” Gino heeft altijd op het bedrijf gewerk, waardoor hij over een heel goede kennis van deze slaproducten beschikt. Hij oogst zelf alle producten en bewaakt zo de controle op de kwaliteit. Isabelle volgt dan weer alles op in de werkplaats, waardoor ook daar zicht is op hoe de producten de deur uit gaan. Leuk weetje: zelfs in Italië, waar rucola één van de basisingrediënten is van hun keuken, weten ze wie Fresh Salads is. Regelmatig vertrekt er vanuit Hooglede een vracht rucola richting la dolce Italia. De kans bestaat dus dat je op vakantie in het Zuiden rucola uit eigen streek op je bord krijgt.

‘t Groendal

Het zal je maar overkomen. Op een doodgewone dag staat plots Michel Van Tricht, de legendarische en beroemde kaasleverancier van België, voor je deur. Om te vragen of je met Kaasaffineurs Van Tricht in zee wil gaan. Die eer overkwam Johan Deweer en Dominique Steyaert van Kaasboerderij ‘t Groendal uit Rumbeke.

In het zacht glooiende landschap van Roeselare ligt Kaasboerderij ‘t Groendal. Daar wordt al sinds 1987 kaas gemaakt. Omdat kaas maken een echt metier is dat veel knowhow vergt, liep Johan eerst verschillende stages in binnenen buitenland. Een belangrijke voorbereiding op de grote stap om zelf een kaasmakerij op te starten. Iets wat hen geen windeieren legde. Uiteraard liep het ook bij ‘t Groendal niet meteen van een leien dakje. Maar koppig doorzetten en een voortdurende drang om te experimenteren zorgde ervoor dat de boerderij stap voor stap naam en faam maakte. Tot ver buiten België.

Duroc de Roulers

Ann-Sophie en Dries Sentobin gaan voor duurzaam en gezond varkensvlees van eigen streek!

Mensen gaan de jongste jaren steeds meer op zoek naar pure, eerlijke en duurzame smaken in hun voeding. Niet enkel de prijs speelt tegenwoordig nog een rol. Meer en meer komt de kwaliteit op het voorplan te staan. We eten al eens minder vlees, maar het vlees dat we eten mag dan wel een goed en verantwoord stukje zijn.

In die filosofie achtten Ann-Sophie en Dries Sentobin de tijd rijp om twee jaar geleden een eigen varkensras te gaan kweken. “We wilden iets anders dan het standaard ‘geïndustrialiseerde’ varkensvlees dat je tegenwoordig op heel wat plaatsen vindt”, weet Dries. “Vaak komt prijs en kwantiteit boven kwaliteit. Wij volgen meer de mening dat het eigenlijk beter is andersom.” “Ik ben gepokt en gemazeld in de varkenskwekerij, terwijl Dries zeg maar de ‘nazorg’ van de dieren doet”, zegt Ann-Sophie. “Geen wonder dus dat er ooit een gezamenlijk project van is gekomen, denk ik (lacht).” Duroc de Roulers, een lokaal verhaal Ann-Sophie en Dries Sentobin gaan voor duurzaam en gezond varkensvlees van eigen streek Mensen gaan de jongste jaren steeds meer op zoek naar pure, eerlijke en duurzame smaken in hun voeding. Niet enkel de prijs speelt tegenwoordig nog een rol. Meer en meer komt de kwaliteit op het voorplan te staan. We eten al eens minder vlees, maar het vlees dat we eten mag dan wel een goed en verantwoord stukje zijn. Begin 2017 begonnen broer en zus na te denken over een ras en manier van kweken waar opnieuw de dieren zelf centraal komen te staan. Alle voordelen gebundeld Na een lange zoektocht met veel overwegingen, kwamen ze uit bij het Duroc-ras. “Het Duroc-ras leunt eigenlijk het meest aan bij het vlees dat we vroeger verkochten”, zegt Dries. “Allen is de smaak en kwaliteit nu veel beter.” Uiteindelijk kwam Duroc de Roulers tot stand door het kruisen het pure Duroc-ras aan vaderskant en Deense moederdieren. Die laatste bestaan op zich dan weer uit een kruising van de drie meest voorkomende rassen in Denemarken: het Deens landras, de Deense Yorkshire en de Deense Duroc. Deze optelsom zorgt ervoor dat de voordelen van alle rassen samen gebundeld worden in een heerlijk stukje Duroc de Roulers. Ideaal voor de consument van vandaag die graag eerlijk, smaakvol en verantwoord vlees op zijn bord wil. De klok teruggedraaid Ras bepaald? Check! Nu nog in realiteit omzetten. Met de hulp van hun ouders Ludo en Griet Sentobin, die zelf al meer dan dertig jaar op een verantwoorde manier varkens kweken, werd gezocht naar een ideale locatie om de dieren te kweken. Die vonden ze op de oude familiehoeve in Hooglede. Daar werd een stal vrijgemaakt, gerenoveerd en aangepast om de varkens op de juiste manier te ‘op te voeden’. Daarvoor schoven ze de moderne manier van denken over varkens kweken even opzij en draaiden ze de klok een stukje terug. De Duroc de Roulers-varkens lopen opnieuw los rond, spelen en eten in het stro zoals vroeger en krijgen aangepaste voeding. Aangepaste voeding Voor dat laatste werd beroep gedaan op Wouter Grymonprez van Voeders Ostyn in Roeselare. Samen gingen ze op zoek naar de juiste samenstelling van de voeding. De granen worden sindsdien gekweekt op de akkers rond de hoeve in Hooglede. In dit menu vind je ‘oude’ granen zoals gerst, haver en maïs terug. Deze worden aangevuld met nieuwere voedingsstoffen zoals spelt, blauwe bessen en lijnzaad. Deze gevarieerde samenstelling zorgt voor de unieke smaak die Duroc de Roulers kenmerkt. De blauwe bessen zorgen als natuurlijke antioxidanten voor een mooie rood-roze doorkleuring en sappiger vlees, terwijl spelt en lijnzaad voor een vollere vleessmaak zorgen. De basis voor het witter, smakelijker en zachter vet wordt dan weer gelegd door de oudere graansoorten. “We hebben een hele weg afgelegd, maar het valt moeilijk onder woorden te brengen hoe apetrots we wel zijn op ons resultaat”, klinkt het bijna in koor. Volledig terecht overigens. Dat smaakt naar meer!